Μονή Ευαγγελιστρίας - Cape Blue Suites - Αχλαδιές - Σκιάθος - Ελλάδα

Μονή Ευαγγελιστρίας

Η Μονή της Παναγίας της Ευαγγελίστριας βρίσκεται περίπου 5 χλμ βόρεια της πόλης της Σκιάθου.
Προσβάσιμο με αυτοκίνητο ή με τα πόδια (1 ώρα) από την πρωτεύουσα του νησιού, αυτό το ιστορικό μοναστήρι είναι χτισμένο στις πλαγιές μιας βουνοπλαγιάς και περιβάλλεται από καταπράσινο τοπίο, κυρίως πευκοδάση και γουνοφόρα δέντρα.

Η Μονή της Ευαγγελίστριας είναι από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα των Σποράδων και σίγουρα το σημαντικότερο της Σκιάθου.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1794 και ολοκληρώθηκε το 1806. Ιδρύθηκε από τον μοναχό Νήφων από τη Χίο και τον ντόπιο μοναχό Γρηγόριο Χατζησταμάτη.
Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (τη δεκαετία του 1820), το μοναστήρι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παροχή καταφυγίου στους αγωνιστές και πρόσφυγες και στην προσφορά χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση της Επανάστασης.

Εδώ, τον Σεπτέμβριο του 1807, έδωσαν τον Όρκο της Ελευθερίας σημαντικοί ήρωες, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ανδρέας Μιαούλης κ.ά.
Παράλληλα, υφάνθηκε και ευλογήθηκε η πρώτη ελληνική σημαία, η σημαία με τον λευκό σταυρό σε μπλε φόντο. Επίσης, το 1839 στη μονή αυτή εγκρατήθηκε ο φιλόσοφος από την Άνδρο Θεόφιλος Καΐρης. Στο εσωτερικό της Μονής, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το καθολικό, τα παρεκκλήσια του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Δημητρίου.

Στους χώρους του παλιού ελαιοτριβείου στεγάζεται επίσης έκθεση τοπικών προϊόντων και λαογραφικό μουσείο. Στο μοναστήρι λειτουργεί επίσης ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο που εκθέτει ιερατικά ρούχα, σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του 17ου αιώνα, ευαγγέλια του 18ου αιώνα, ασημένιους και ξύλινους σταυρούς, βυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα.