Σπίτι Παπαδιαμάντη

Στην πόλη της Σκιάθου βρίσκεται το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς. Χτισμένο το 1850-1860 από τον πατέρα του συγγραφέα, που ήταν ιερέας, αυτό το σπίτι έχει λιτή διακόσμηση με λίγα έπιπλα και οικογενειακά αντικείμενα. Πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Παπαδιαμάντη (το 1911), το σπίτι του κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Το 1954 το σπίτι αγοράστηκε από το Δημόσιο και σήμερα ανήκει στον Δήμο Σκιάθου.

Τα τελευταία χρόνια το σπίτι του Παπαδιαμάντη έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Ο πρώτος όροφος σώζεται ως το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τα αυθεντικά έπιπλα και αντικείμενα ενώ το ισόγειο, που χρησιμοποιούσε η οικογένεια ως αποθήκη, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος και διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή χειρογράφων.

Το μουσείο βρίσκεται σε ένα μικρό και στενό δρομάκι σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το λιμάνι. Το σπίτι είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, από τα λίγα που αντικατοπτρίζουν το παραδοσιακό στυλ και χαρακτήρα του νησιού. Η ασκητική ζωή του Παπαδιαμάντη δεν έχει αφήσει πίσω της παρά λίγα προσωπικά πράγματα που μαρτυρούν το ταπεινό πνεύμα και την ισχυρή θρησκευτική πίστη. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι από τους πιο αξιόλογους Έλληνες λογοτέχνες και λογοτεχνικά πρόσωπα. Συνήθιζε να γράφει ηθογραφικά μυθιστορήματα και αφηγηματικές ιστορίες που θεωρούνται αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Γεννημένος στη Σκιάθο το 1851, ο Παπαδιαμάντης εξέφρασε από μικρός την αγάπη του για τη θρησκεία. Ως αποτέλεσμα, υιοθέτησε έναν ακραίο ασκητικό τρόπο ζωής που τον έκανε να ζει στη φτώχεια με λίγα χρήματα στις τσέπες του, αρκετά για να του παρέχει τις βασικές ανάγκες. Ωστόσο, λόγω αυτού του σκληρού και παραδοσιακού ορθόδοξου τρόπου ζωής, η υγεία του υπέστη σοβαρή βλάβη που οδήγησε στον πρόωρο θάνατό του το 1911. Τα μυθιστορήματα του συγγραφέα αντικατοπτρίζουν την υψηλή πνευματική του διάσταση και τα θεολογικά του οράματα. Μερικά από τα πιο διάσημα μυθιστορήματά του είναι Η Φόνισσα, Η Γυφτοπούλα, Η Μετανάστις και Οι Έμποροι των Εθνών.